Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
To coś to przewrót akordu G. Zawiera te same dźwięki tylko inny jest najniższy, więc od biedy ujdzie w miejsce zwykłego G, choć może nie zawsze brzmieć najlepiej.
wujek google nie kłamał ;p
Darku, dziękuję za szybką odpowiedź ![]()
wujek google nie kłamał ;p
Przynajmniej w Święta jest prawdomówny ![]()
Na oko powinno pasować, bo nie grasz tu basów, ale reszta dźwięków pasuje.
Ja jestem oburęczny i też próbowałem grać leworęcznie, więc wiem co czujesz.
G-dur to masakra, grając w ten sposób na nieprzełożonych strunach.
G-dur to masakra, grając w ten sposób na nieprzełożonych strunach.
Dokładnie. Jestem uparta i nadal próbuję, ale chyba byłoby nieco lepiej, gdybym miała dłuższe palce... Sprawdzę tę wersję bez basów i zobaczę jak będzie brzmiała, najwyżej będę męczyć się dalej ![]()
Myślę że to nie tyle co dłuższe palce, co wygiąć w odpowiedni sposób te co są bliżej.
tak je trzeba tak "zagiąć pod gryf " ;D
Nie wiem gdzie zadać pytanie a to wygląda na najbardziej pasyjący temat.
Jak zagrać chwyt H7, bo z tabeli chwytów, że trzeba 5 palców? Jeden na poprzeczkę a 4 na resztę. Mam gitare klasyczną więc kciuk chyba odpada(?).
Ostatnio edytowany przez Michał (2010-02-24 19:10:42)
e---2---
h-------
g---2---
d---1---
a---2---
e--------
Ja gram tak właśnie H7.
lub na baree h7 to tak jak h tylko bez palca małego
Ale on chciał H7 - dur nie mol więc tak chyba jak ja napisałam.
2
4
2
4
2
(2)
ewentualnie tak, chyba troche latwiej bo nie trzeba tlumic struny h, no chyba ze masz problemy z barre ;p
Dzięki za odpowiedzi. Ta dwójka w nawiasie to poprzeczka? Umiem barowe, czy tam barre.
Ostatnio edytowany przez Michał (2010-02-24 19:10:27)
heh ;p znaczy ze niemusisz grac tego dzwieku, a tez bedzie prawidlowo zagrane ;p
Michał, już dwa razy napisałeś: porzeczka. Mam nadzieję, że to pomyłka, i wiesz, że chodzi o poprzeczkę?
racja. Ale porzeczki też lubię. Już poprawiam.
Ostatnio edytowany przez Michał (2010-02-24 19:09:39)
![]()
Pytania o to jak coś zagrać zadajemy w dziale "Jak to zagrać", tutaj jest wątek na pytania konkretnie do jednego tematu kursu.
Wiem, że to co piszę jest nie na temat ale nie ma tutaj 'Konciku' podziękowań
. Panie Darku cieszę się że w końcu znalazłam coś gdzie wyjaśnione zostały bicie. Jestem początkującą chciałam się czegoś w końcu nauczyć ale nie znałam bić. A bez dobrych bić nawet dobre chwyty nie brzmią tak jak by się chciało. Jeszcze raz dziękuję. Od 4 godzin uczę się Zombie i ku mojemu zdziwieniu gram już prawie tak jak na pańskim filmie. może nie tak szybko ale coś z tego jest! Świetnie wszystko wyjaśnione.
Jedno pytanko. Tylko ja za Chiny ludowe nie mogę zagrać poprawnie akordu A-Dur? Po prostu nie umiem, nie wiem co zrobić. Palec wskazujący muszę przyciskać z całej siły, żeby nie brzęczała struna D4, a za następnym razem i tak brzęczy (problem jest z tym, że palec wskazujący ledwo mieści się w progu i mam problem z poprawnym dociśnięciem). Póki co to moja najgorsza udręka. A paluch mam wrażenie jakby mi miał za chwilę odpaść... Nie byłoby w tym nic dziwnego, jakby nie to, że akord jest w sumie banalny.
nie używaj wskazującego ; d
Nie jest aż tak banalny- musisz zmieścić kilka palców tuż obok siebie. I Panki dobrze radzi- nie używaj wskazującego. Będzie też łatwiej przy graniu barowych pochodnych od A
Ja równieź mam pytanie do akordu A-dur. Powie mi ktoś jak upchać 3 palce na jednym progu ? Najlepiej by było jakby ktoś dał zdjęcie z ułożeniem palców w tym akrodzie. Pozdro ![]()
normalnie upchać, tak by się zmieściły, ew. dla lepiej wyćwiczonych zrobić taką mini poprzeczke palcem serdecznym ale by oczywiście nie wadzić strunie E w drganiu