Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Tutaj możecie dzielić się swoimi pytaniami i uwagami do tematu Improwizacja na gitarze.
Podałbyś jakąs skale od 7 progu?
Ostatnio edytowany przez Dawisiek21 (2009-04-10 07:58:43)
Tutaj masz je wszystkie, w dowolnej kombinacji. Teraz pozostaje tylko grać ^^
DZięki
Nie umiem sobie dobrze skali dobrać, podasz jaka dobra do rocka
Gitarzystek mówiłeś o ciekawej solówce
Ostatnio edytowany przez Dawisiek21 (2009-04-22 09:30:48)
odpowie ktos
Angus Young ma znakomite solówki. Nie są tak skomplikowane jak solówki Satrianiego czy Van Halena a mają w sobie to coś.
Co do skal się nie znam więc nie podam ;/
Zacznij po prostu od którejkolwiek skali pentatonicznej, to one są bardzo często wykorzystywane.
a są inne niz a-moll ??
Pentatonika to ogólny schemat, możesz grać ją w dowolnej tonacji :-)
ja mam małe problemy z tą skalą ... nie mam pojęcia jak grać żeby to miało sens niby znam skale i w ogóle ale nie mam pomysłów
jest jakaś możliwość żeby mi na to pomóc czy po prostu mam za słabą wyobraźnie ?? ;P
Możesz poszukać inspiracji w sieci, są różne zagrywki na stronach, a z czasem powinno Ci wychodzić już składniej.
1.Puszczasz sobie jakąś piosenke
2.Myślisz nad melodią pasującą do piosenki
3.Grasz
Na początku może cudów nie będzie ale z czasem...
No tak ale znając tylko pantatonike a moll musiałbym szukać piosenek w gamie a moll prawda a nad tym trzeba by już spędzić trochę czasu ![]()
W kursie jest podana pentatonika w a-mol a podkład ponieżej jest A-dur więc albo ja źle rozumie, albo jest błąd. Bo w takim razie powinna być podana pentatonika w A-dur albo podkład w a-mol?? To taka mała dygresja:P
Może się to komuś przyda... jeśli pentatonika molowa w pierwszej pozycji jest na 5 progu to durowa jest cofnięta o 3 progi i gra się tak samo wiem, że na pewno tak jest przy A![]()
Ostatnio edytowany przez polusia93 (2009-11-21 18:19:17)
Dzięki za uwagę, znalazłem inne podkłady, które na pewno są w a-moll.
Polecam się na przyszłość![]()
Mam pytanie: Czy skale pentatoniki dobiera się taką jaka jest tonacja utworu?? Czy moze trzeba dobrac osobno do każdego chwytu w piosence?? ![]()
Chyba, ze to jest jeszcze inaczej
Prosze o odpowiedz bo nie moge tego rozkminic ![]()
Ostatnio edytowany przez grzesiek2805 (2009-11-23 20:43:59)
Raczej do tonacji
a jakie skale oprócz pentatoniki są dość proste i można na nich fajnie grać ??
Pentatoiki są chyba najprostsze
Lis: Skala chromatyczna jest fajna, nadaje się do każdego stylu
wielkie dzięki z taką skalą xD może z niej skorzystam tylko wytłumaczcie mi jak !!! xD bo to tak samo jakbym się żadnej skali nie uczył ...
no wlasnie...
jesli chodzi o tlumaczenie to skale sa poukladane tak jak dzwieki na gryfie?? Na forum podany jest przyklad ze pentatonika a-moll jest na 5 progu (domyslam sie, ze tam sie znajduje, bo tam jest dziwęk "A"), czyli bedzie tak ,ze na pierwszym progu jest dzwiek F wiec bedzie skala F-dur czy tam f-moll, 2 progi dalej jest G wiec bedzie skala G-dur/g-moll, itd... Dobrze mowie czy tylko mi sie wydaje?? ![]()
![]()
![]()
![]()
Dobrze kombinujesz ![]()