Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu Techniki gry na gitarze.
Dobra to ja troche o techniki chcialem sie dopytac mianowicie o Hammer On i Pull Off.
Skoro mam napisane np. 1H3 to znaczy to ze wpierw szarpie strune trzymajac palec na pierwszym progu a nastepnie uderzam w trzeci prog nie odrywajac palca z pierwszego ?
A teraz polaczone z Pull Off.
3H5P3 - Szarpie na trzecim, uderzam na piatym i odrywam palec z trzeciego progu tak ?
Mam pytanie czy techniki : Hammer On i Pull Off można grać na klasyku? Bo jest on cichszy niż akustyk i elektryk i nie wychodzi tak wyraźnie...
Canti napisał:
Skoro mam napisane np. 1H3 to znaczy to ze wpierw szarpie strune trzymajac palec na pierwszym progu a nastepnie uderzam w trzeci prog nie odrywajac palca z pierwszego ?
Dokładnie tak :-)
Canti napisał:
A teraz polaczone z Pull Off.
3H5P3 - Szarpie na trzecim, uderzam na piatym i odrywam palec z trzeciego progu tak ?
Niedokładnie tak, odrywasz palec z piątego progu, w praktyce sprowadzi się to do tego, że w tym ćwiczeniu uderzasz i odrywasz jednym i tym samym palcem (wskazujący będzie na 3 progu, a serdeczny uderza i odrywa się).
red napisał:
Hammer On i Pull Off można grać na klasyku? Bo jest on cichszy niż akustyk i elektryk i nie wychodzi tak wyraźnie...
Nikt Ci nie zabroni, może być trochę ciszej, ale jak najbardziej można.
Tak, o to chodzi
Ja z reguły przytrzymuję wszystkie struny całą dłonią.
Czy mógłbyś wytłumaczyć jak się wykonuje ''bend''??
Znalazłem takie coś, ale nie rozumiem o co chodzi ;p
Jest techniką polegającą na "podciągięciu" struny o półton lub ton wyżej. Bendujemy zawsze przynajmniej dwoma palcami.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bend
tu masz napisane jak to robić
Uwaga odkopuję (archeolog się znalazł xD)
Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu, i puszczamy kciuk i mocno dociskamy palec. Że po jednym progu tylko się tak trochę drży ten palec... BB King tak robi często. Fajna sprawa jak się improwizuje.
W sumie można, tylko jak to wytłumaczyć bez pokazywania... Chyba film byłby najlepszy ![]()
heh, no tak ![]()
Gitarzystek napisał:
Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu.
Poprzecznie i wzdłuż to to samo xD
Sylwester napisał:
Gitarzystek napisał:
Można by dopisać o vibrato gdzie palec 'drży' ale nie poprzecznie, tylko wzdłuż gryfu.
Poprzecznie i wzdłuż to to samo xD
?????
poprzecznie - z góry na dół (pionowo) bo gryf idzie poziomo
wzdłuż - poziomo, bo i gryf leży poziomo
Ostatnio edytowany przez Gitarzystek (2010-03-09 17:54:24)
Witam
Mam bardzo duzy problem z moimi palcami nie sa rozciagniete a doszedlem do momentu hammer on pull off w kursie napisali zeby grac na palcach 1-2 na progach 1-3 i nie potrafie tego zagrac bo nie mam rozciagnietych palcow juz sadze ze po takim materiale moge sie uczyc tabow swoich ulubionych zespolow ale wszedzie sa power chordy i musze miec rozciagniete palce macie moze jakies cwiczenia nie koniecznie na gitarze ktore mi pomovga rozciagnac palce?
Ostatnio edytowany przez PawelKKK (2010-10-11 12:35:29)
Jak masz zrobić hamera na progach 1-3 to wiadomo, że o wiele wygodniej i ergonomicznej jest użyć palca 1 i 3?
nawet 1 i 3 mi bardzo ciezko idzie a w kursie jest ze mam zlapac 1 i 2
PawelKKK napisał:
a w kursie jest ze mam zlapac 1 i 2
Gdzie? Bo ja wszędzie widzę 1 i 3...
ja mam pytanie co do palm mutingu (chyba tak to sie pisze? chodzi mi o PM ;P)
np. piosenka Riot zespołu Three Days Grace. intro tej piosenki ma ciagły PM. moze mi ktos wytlumaczyc, jak je robic ?
Kant łapy na mostek i graj.
ODŚWIEŻ ![]()
W tabach do pewnej piosenki znalazłem oznaczenie:
= let ring
Przykład:
e|-0--2-2h3--2-0--------0--2-2h3--2-0-----0--2-2h3--2-0----------2-----------| B|----------------1-------------------0=-----------------------0---0---0--0--| G|-----------------------------------------------------------2-------2-----0=| D|------------------2=-------------------------------------1-----------------| A|----------------0--------------------------------------2-------------------| E|------------------------------------0=----------------------------------0--|
Jak mam to zagrać?
lol xD pozwalasz brzeczec
Sam jesteś śmieszny. Chyba mogłem nie wiedzieć, tak? Po to ten temat przecież jest.
Orłem z angielskiego nigdy nie byłem, ale jak już mi wyjaśniłeś to faktycznie tak się narzuca.
Dzięki w każdym bądź razie.