Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Wiec tak to moj 1 post na forum wiec siema wszystkim
Kupiłem dzisiaj gitarę i mam problem ze zrozumieniem pewnej rzeczy w 1 ćwiczeniu (moze to przez to ze już późno ). No ale tak:
e |-----------0--------|
H |--------0-----0-----|
G |-----0-----------0--|
D |--------------------|
A |--------------------|
E |--0-----------------|
Na strunie H są 2 zera obok siebie. I jak to się czyta ?? Mam uderzyć 2x pod rząd w ta strunę H czy na początku zrobić te pojedyncze i te 0 po lewej na strunie H i G a potem te zera po prawej H i G ? Nie mogę jakoś do tego dojść ![]()
mam pewno pytanie do osób korzystających z kursu.Ile wam czasu zajęło się nauczenie intra do son of the blue sky?Ja próbuje,próbuje,próbuje,próbuje i wciąż mi nie wychodzi.
To próbuj,próbuj,próbuj,próbuj aż ci wyjdzie.
U kazdego progres idzie innaczej jednemu zajmie to caly dzien drugiemu dluzej trzeciemu krocej, nie przejmuj sie ze ktos Ci to zagral szybciej niz Ty moze po prostu musisz troche odpoczac od gitary zazwyczaj taki odpoczynek daje pozniej duze efekty ;]
heh ja mam kolegę co niby gra na gitarze dłużej ode mnie ale jeszcze nie potrafi zmieniać dobrze chwytów więc ty tylko zależy od ćwiczeń ![]()
Nom ale polecam takie przerwy w grze
na prawde pomagaja odpoczac, po za tym takie cos pozawala innaczej spojrzec na juz grany kawalek ![]()
Dla mnie gra na gitarze to odpoczynek
Granie lub tworzenie muzyki bardziej relaksuje niż jej słuchanie
Witam. Zaczynam się właśnie uczyć gry z tej stronki. Mam problem z Son of the Blue Sky z początkowych ćwiczeń. Na co powinienem patrzeć grając? Bo teraz patrzę na prawą rękę, tak żeby trafiać piórkiem w odpowiednie struny, ale gdy trzeba lewą dłonią przycisnąć strunę na innym progu to nie trafiam w odpowiednie miejsce. A jak patrzę ciągle na gryf to nie trafiam kostką w struny
Żeby to czysto zagrać muszę zrobić przerwę przed zmianą chwytu i spojrzeć na gryf, ale przez to wychodzą głupie przerwy...
Ja po prostu gram to palcami. Tak mi jest łatwiej trafiać w pojedyncze struny. No ale wszystkiego idzie się nauczyć tylko trzeba ćwiczyć... po jakimś czasie nie będziesz musiał się patrzeć na prawa rękę ![]()
po jakimś czasie nie będzie musiał się w ogóle patrzeć ![]()
Nom narazie rob takie male przerwy to normalne pozniej stopniowo Ci to minie ;]
siemka mam takie pytanie... dopiero zaczynam przygodę z gitarą ale mam takie pytanie głupie ale jak to każdy takie ma z początku... jak dociskam strunę na gryfie np D2 i gram coś takiego
e|--------------|--------------|
H|--------------|--------------|
G|-----0--0-----|--------------|
D|--2-----------|---3--0--0----|
A|--------------|--------------|
E|--------------|--------------|
to zahaczam o te struny puste opuszkiem palca wskazującego a przy D3 środkowym, to się wyrobi że nie będę zahaczał? bo staram się dotykać struny aby paliczkiem palca... ale kumpel co gra już jakiś czas tyka te struny i ni gaśnie mu ta struna pusta...
odpowiedzcie szybko (jak się da) bo ciągłe granie Son of the blue sky po takim wyciszeniu może wkurzyć zwłaszcza że się gubię już po D4
dociskaj struny palcami jak najbardziej pionowo może pomorze ![]()
dzięki ![]()
Witam.
Poniżej zamieszczam moje pytanie do tabulatury utworu "Gdy nie ma w domu dzieci" zamieszczonej w dziale "Pierwsze ćwiczenia II".
(przy okazji mam prośbę do Darka aby poprawił tę wklejoną przeze mnie tabulaturę bo trochę dziwnie wygląda:))
1 3 1 1
e|---------------------|---------------------|
H|---------------------|---------------------|
G|---------------------|---------------------|
D|---------------------|---------------0--2-|
A|---0---0-0-0--3--5---|--2-----2-2-2------|
E|----0----------------|-----0--------------|
Mianowicie, czy to aby nie pomyłka z tą kolejnością naciskania struny A raz za razem na 3 i 5 progu. Dociskam strunę A na 3 progu i nie zdąży ona jeszcze wybrzmieć i mam dociskać już tę samą strunę na 5 progu? Wychodzi mi jakieś rzempolenie. Czy aby na pewno nie ma tam błędu w tabulaturze?
Jak to zagrać?
Pozdrawiam
Błędu nie ma i nie wiem z czym masz problem. Grasz kolejno poszczególne dźwięki i tyle. To dociśnij na 5 progu jak już wybrzmi na 3 żeby nie było rzępolenia ![]()
Kwestia wprawy.
Cześć mam problem z Son of the Blue Sky z początkowych ćwiczeń. Jak to gram to mogę przesuwać palec wskazujący po kolejnych progach? np. z 5 na 4. Bo jak tak robię to zaczyna brzęczeć i nie wiem czy to wina tego, że za słabo dociskam czy tego, że przesuwam palec nie odrywając go od struny.
Tego, że nie odrywasz palca, z tego co pamiętam to tam nie ma slidu czyli musisz puscić i najlepiej na 5 progu rób 4 palcem a na 4 rób 3 palcem ...
Witam!
Gitarę mam od kilku dni a więc proszę się nie dziwić ![]()
A więc ja mam taki problem. Próbuję zagrać piosenkę (raczej wstęp
) "Gdy nie mam w domu dzieci"
1 3 1 1
e|---------------------|---------------------|
H|---------------------|---------------------|
G|---------------------|---------------------|
D|---------------------|---------------0--2--|
A|--0-----0-0-0--3--5--|--2-----2-2-2--------|
E|-----0---------------|-----0---------------|
Mój problem polega na tym że mamy 3 te same dźwięki pod rząd i nie wiem jak to zagrać szybko żeby to fajnie brzmiało (tak jak na załączonym fragmencie). Jak próbuję zagrać to szybko to ni jak to brzmi, tak jak by dźwięk na strunie A zbyt długo trwał.
Co robię źle? A może coś z gitarą jest nie tak?
Za pomoc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Witam!
Leci to mniej więcej tak
taaaa ta tata ta tata.
Proszę bardzo. Pozdrawiam!
http://www.youtube.com/watch?v=ZfeDCjIT … re=related
(wsłuchaj się i sam wychwyć, byle TOBIE pasowało)
Grane na jednej strunie:
E6--0--3--5----0--3--6--5----0--3--5----3--0
Nie będę pisał co to, niespodzianka smile
gram inną wersje ;D
G-----3--5--------3--6--5------3--5--3
D--5--3--5-5---3--6--5--5--3--5--3
A--5--------5-------------5----------
ale oczywiście dla kogoś kto nigdy nie grał to bedzie łatwiejsze i polecam też rivers of babylon na 1
H---0---5---7---9-9-9---0---5---7---9---9--10--9--7--7-7-7-7--9--7-5 łatwizna no i jeszcze ułatwione intro do thunderstruck-AC DC ale potrzebna prędkość z czasem się wyrobi ;D
H---0--4--0--7-lx4 H---0--5--0--8-lx4 l jak się zagra to potem drugi raz to samo
H---0--12--0--10--0--9--0--10--9--0--7--0--5--0--4--0--4 l chyba x4
może zadam głupie pytanie ale: jak gram (znaczy się próbuje) to mam przesuwać palec po strunie miedzy progami? czy oderwać palec i docisnąć przy następnym progu który ma być? bo puki co przy pierwszym słyszę niezbyt przyjemny dźwięk piłowania mojego palca, a przy drugim po oderwaniu palca od struny to tak jakbym cicho pusta uderzył
Można tak i tak, jak również możesz dostawiać kolejne palce zamiast grać tylko jednym.
Z czasem będzie coraz lepiej ![]()