Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Mam pytanie odnosnie technik gitarowych a mianowicie chodzi o np ten zapis
1 3 1 3 e |-------------------|-------------------|-------------------| H |-------------------|-------------------|-------------------| G |-------------------|-------------------|-1-H-3---1-H-3-----| D |-------------------|---1-H-3---1-H-3---|-------------------| A |----------1-H-3----|-------------------|-------------------| E |--1-H-3------------|-------------------|-------------------|
H oznacza wykonanie Hammer-ON ale na którym progu???
Trzymasz strunę na 1 progu, szarpiesz ją i uderzasz (hammer) na 3 progu ![]()
czyli ta "3" znacza na którym progu zrobić (hammer)??
... Tak, a co innego miałaby oznaczać?
Czytałeś dział "Jak czytac tabulatury" ?
TAk czytałem ale miałem duży problem z tabulatorami ale już kumam
) thx
1H3 - jak trzymam palec na 1 progu, to przed zrobieniem hamera mogę go puścić czy dalej muszę go trzymać ?? I czy to normalne ze na akustyku prawie nie słychać hamera czy mi po prostu słabo wychodzi ? ![]()
Nie nie mozesz
wtedy wyszedl by Ci 0H3 a nie 1h3 o ile w ogole wyszedl by Ci hammer. Hammer najciszej wychodzi chyba na niepodlaczonym elektryku ^^ lub gitarze bez pudla, na akustyku jest dosc glosne a jak juz podlaczysz pod wzmacniacz to na pewno powinnes to uslyszec. Radze mocniej bic w ta 3 zeby wyszedl dobry hammer i nie uderzaj przypadkiem w progi
Jak masz wzmacniacz to na pcozatku dla lepszej slyszalnosci mozesz podlaczyc pod to gitare w miare mozliwosci ^^
Ostatnio edytowany przez Pearl (2009-09-16 21:22:57)
Mam zwykłego akustyka wiec nie podłącze. Ale dzięki za rade ![]()
A ja mam nieco inne pytanie. CO oznacza taki zapis? ---7(9)---- Chodzi mi o tą cyfrę w nawiasie. Po co jest ten nawias i co on znaczy, w wielu utworach się z tym spotkałem i nie wiem jak to grać ![]()
Z góry dziękuję![]()
EDIT: Ups, chyba pomyliłem tematy xD, sorki, ale pomoże ktoś?![]()
Ostatnio edytowany przez Alias (2009-11-23 08:26:21)
to ghost note. grasz to b. cicho albo w ogóle, jak chcesz
Dzięki. Ja też nie wiedziałem co to znaczy.
-----------0-----7--|--7--------7p0-------|--------7--8--7h8/5--|--7--5p3/2----| --------0-----0-----|-----0-----0---0-----|--0-----0--0---------|--0--------5--| -----0--------------|--------0---------0--|-----0---------------|--------------| --------------------|---------------------|---------------------|--------------| --------------------|---------------------|---------------------|--------------| --0-----------------|--0------------------|--0------------------|--------------|
Jest to część Nothing Else Matters. Problem zaczyna się w ostatnim takcie. 5p3/2 - p oznacza pull-off, ale jak to zrobić dokładnie? Proszę o wytłumaczenie BARDZO przystępne, bo dopiero zaczynam.
trzymasz palec serdeczny na 5 progu struny e a palec wskazujący na 3 progu. szarpiesz strunę i energicznie odrywasz palec serdeczny żeby struna zabrzmiała na 3 progu a następnie zjeżdżasz na próg 2 chyba lepiej tego nie wytłumaczę ![]()
@ up
I na koniec szarpnąć jeszcze strunę przy /2, tak?
Mam pytanie też do nothing else matters np 7h8/5. Jak to zagrać? Szarpnąć na progu 7, uderzyć na progu 8 i co potem? Nie odrywając palca z 8 progu przejechać na 5 próg?
@Totalq: nie jak struna wybrzmiewa jeszcze na 3 progu zjeżdżasz palcem na próg 2 tak żeby brzmiała dalej na progu 2 (tyle że w tedy będzie już pewnie dość cicho)
@kaczor95: dokładnie tak robisz zjeżdżasz z progu 8 na 5
Macie złą tabulaturę. W Nothing nie ma żadnych slide'ów. http://www.911tabs.com/link/?3143619
czego złą ?? są różne wersje tabulatur równie dobrze to ty możesz mieć złą ;]
Posłuchaj sobie utworu, to się przekonasz czy są slide'y czy nie ma.
Można robić to ze slajdami albo bez, wielkiej różnicy nie ma, sam gram z bo tak mi wygodniej.
a ja słyszę slide'y ![]()
a ja nie
Myszon napisał:
a ja nie
Jak się słucha wersji MP3 to tak jest... Popatrz nawet jak Metallica to gra na żywo (patrz youtube).
No to sobie popatrz i posłuchaj jak taki mądry jesteś:
Przesłuchałem i jakoś tam da się usłyszeć slide... Mało wyraźnie, ale jednak. Poza tym jest to wersja z S&M, a nie z Black Album, a ponad to ma żenującą jakość :*
Co nie zmienia faktu, że slide'y są.