Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Tutaj możecie zadawać pytania do tematu strojenie gitary.
W takim razie, ja mam jedno. Oprócz standardowego stroju, jest jeszcze wiele innych. Czy da się nastroić gitarę w ten sposób inaczej, niż używając komputerowego stroika?
Jasne, że tak ^^ Tylko musisz znaleźć inne zależności pomiędzy akordami, tak jak w standardowym stroju dźwięk na piątym progu odpowiada dźwiękowi następnej, pustej struny.
Kieruj się tym, że każdy próg to pół tonu ![]()
Dokładnie tak jak pisze Van, wystarczy tylko trochę pomyśleć.
Na przykład najprostszym niestandardowym strojem jest DADGHE, czyli najgrubsza struna jest przestrojona o dwa półtony niżej. Więc przestrajając gitarę na ten strój porównujemy dźwięk struny A z dźwiękiem struny E nie na piątym, ale na siódmym progu.
Witam, ja mam jedno pytanko, niedawno zakupiłem sobie gitarę klasyczną, wraz z gitarą dostałem kamerton dmuchany i tu pojawia się moje pytanie jak go używać? Pytałem znajomych ale dowiedziałem się tylko że służy do strojenia gitarki.
dmuchasz w odpowiednią dziurkę, brzdękasz strunę i porównujesz czy jest podobnie,
potem znów dmuchasz, brzdękasz, porównujesz...
jak chcesz sobie oszczędzić czasu i nerwów znajdź i pobierz program AP Tuner.. stroić będziesz mógł komputerem...
Mam tuner ENO ET 3000-dobry ale kręce i kręcę i 2 struny ukręciłam patrzę jak kręcić by bylo we właściwą stronę, bo mąż mnie dołuje-że wszystko zniszczę, a nie jestem blondynką i nie odzywam się do niego bo powiedzial, ze nigdy tego nie będę wiedziała jak kręcić.
Ostatnio edytowany przez Dydona (2009-01-18 21:42:19)
Najpierw zidentyfikuj, w którą stronę kręcenie powoduje zwiększanie dźwięku, a w którą zmniejszanie. Następnie, jeżeli stroik pokazuje, że za wysoko, to zmniejszaj, a jak za nisko to zwiększaj.
Zwróć też uwagę na to, że kierunek kręcenia może różnić się dla strun basowych i wiolinowych.
u mnie problem polega na tym ze szwagier porzyczyl mi gitare zebym sie nauczyl i boje sie ze mi struna peknie przy kombinowaniu... jest jakis pewny sposob ?
Nawet, jeśli pęknie struna to nie ma powodu do obaw, zawsze można założyć nową ![]()
problem w tym ze nie potrafie
stycznosc z gitara mam od 2 dni... jest mozliwosc kontaktu no-line z pomoca ? bardzo mi zalezy na pomocy profesjonalistow ![]()
Strojenie Gitary nawet fajne rozpisane,tylko trzeba umieć czytać tabulaturę....
Jest rozpisane po kolei struna po strunie jak nastroić gitarę
Ostatnio edytowany przez Sylwestersobinek (2009-05-02 10:40:21)
przejzalem juz cala strone ale tu nie o to chodzi... jak np korzystalem z AP Tunera to inne wyniki mi wychodzily
zajrzyj do Tabulatura Gitarowa
Jak rozumiesz taby życie staje się prostsze...
ale ja je rozumiem... problem polega na tym ze jakos inaczej mi wychodzi w tunerze i w takim strojeniu
tuner dokladniejszy
no raczej... chyba nie da sie w inny sposob korzystac z tego tunera
Możesz się jeszcze ewentualnie podłączyć kablem - jeśli masz jak ;P (tuner powinien mieć gniazdo).
Jednakże jest jeszcze inna droga. Strojenie gitary ze słuchu to bardzo użyteczna umiejętność, którą powinien rozwinąć każdy, kto myśli o graniu (w miarę możliwości) jak najprędzej. Nagle odejdą w niebyt problemy z tunerem.
calanthe napisał:
boje sie ze mi struna peknie przy kombinowaniu... jest jakis pewny sposob ?
Jeśli nie najdzie Cię ochota, by podkręcić e do A to wszystko będzie ok ![]()
co do sluchu to e mam juz opanowane a co do tunera to chodzi o program natomiast co do kupna to zastanawiam sie nad tym:
http://allegro.pl/item617797865_tuner_s … filmy.html
czy to dobry wybór ?
choc sounder to dziadostwo ale moze striki robi dobre, nie spotkalem sie
Jeśli już masz zamiar kupić stroik, to pomyśl raczej o czymś trwałym, co będzie służyło przez lata - jak nie Tobie, bo przestanie być potrzebny, to komuś kto zaczyna możesz zrobić prezent. Moim zdaniem nie ma sensu kupować bubla za 10 zł, a później narzekać ![]()
a wiec co polecacie ?
Widzę, że temat monitorujesz
to dobrze.
W zasadzie, to nie musisz jakoś specjalnie wybierać tunera, choć takich nazw jak sounder czy ever play warto się wystrzegać - idą w ilość, nie w jakość. Oczywiście nie przepłacaj, bo nie o to tutaj chodzi.
chodzilo mi raczej o jakies konkrety ![]()