Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Tutaj możecie zadawać pytania do Słowniczka gitarowego.
Zachęcam również do przesyłania propozycji haseł do słownika. Zależy mi najbardziej na słówkach najczęściej spotykanych i podstawowych, więc jeśli o jakimś zapomniałem to dajcie znać ![]()
To jeszcze od razu z lenistwa poproszę o polskie odpowiedniki :-)
Kamerton fajnie brzmi, jak się przetłumaczy dosłownie ^^
Zamiast Whole step powinno być raczej full step ; / przynajmniej ja się jeszcze z "whole" nie spotkałem...
tremolo picking (alternate picking)- kostkowanie naprzemienne
arpeggio- sposób wykonywania współbrzmień mający charakter ozdobnika, zaznaczany pionową linią falistą, poprzedzającą akord.
EDIT: Przypomniało mi się jeszcze palm muting- tłumienie strun prawą dłonią.
Ale terminu arpeggio się raczej nie tłumaczy, jest to nazwa techniki gry.
Arpeggio chyba rzeczywiście się nie tłumaczy, bo wówczas zamiast "zagraj arpeggio" mówilibyśmy "zagraj sposób wykonywania współbrzmień mający charakter ozdobnika, zaznaczany pionową linią falistą, poprzedzającą akord". W tym słowniczku chodzi mi nie tyle o wyjaśnienie, co o podanie polskich nazw.
Kostkowanie naprzemienne dodałem, dzięki Rouge! ![]()
Ja się z Whole Step spotkałem, ale full step oczywiście również można dodać do słownika ![]()
Mój błąd. Nie przyjrzałam się, że chodzi o terminy przetłumaczone z angielskiego.
Ale jednak palm muting (tłumienie dłonią) mógłbyś zapisać.
Faktycznie, zaraz to dopiszę ![]()
kiedyś kiedy szukałem tabów do napotkałem się na oznaczenie "bend", o co w tym chodzi ??
To podciągnięcie struny, rzeczywiście można to dopisać do słownika.
Mam prośbę o dodanie "relaese" (chyba tak to się piszę) wiem że to opuszczanie struny ale nie za bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Potrzebne mi do Europy Carlosa Santany ;p proszę nie piszcie z pytaniami dlaczego okaleczam muzykę takiego geniusza ;] już się w domu nasłuchałem xd
Nie martw się ja też usiłuję zagrać coś Santany, a dokładniej ,,Samba pa ti", chociaż gram dopiero od kilku miesięcy. W rodzinie jeszcze nikt nie wie toteż ja się nie nasłuchałam, że okaleczam. Ja akurat korzystam z Guitar Pro i bardzo polecam. Tam jeśli masz tą technikę, przy danym dźwięku jest strzałka w górę lub w dół, która pokazuje czy strunę należy podciągnąc, czy opuścić. Jak to dokładnie wygląda musiałbyś zobaczyć na jakimś filmiku, bo ciężko to opisać, ale ogólnie chodzi o to abyś określoną w tabulaturze strunę lub kilka na określonym progu podciągnął palcami do siebie lub zsunął od siebie na gryfie.
Ostatnio edytowany przez red (2009-04-21 11:25:52)
juz obczaiłem o co chodzi z relaese