Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Nie znalazłem wątku wiec rozpoczynam. Chciałbym poruszyć temat kostek,piórek,plektrów czy jak kto woli. Wbrew pozorom to bardzo istotny element brzmienia,pomijany przez początkujacych,a czasem i sredniozaawansowanych gitarzystów. Sam posiadam grubo ponad 100 rodzajów kostek (kolekcjonuje je).kazda z nich takze przetestowałem. Na codzień korzystam z trzech typów kostek: Dunlop Harley Davidson 1,12mm do basu, Dunlop Tortex 0,50 do gitary elektrycznej (pozwala grac szybko i precyzyjnie) oraz DADI 0,30 (metalowa kostka,daje ciekawe efekty w grze na basie i elektryku). Jestem ciekaw jakich kostek używacie,wydajmy opinie,pomóżmy początkującym!
Dunlop Jazz III świetnie się nią gra. Mam jeszcze parę innych ale praktycznie nie korzystam ![]()
Też polecam tego dunlopa, świetna, niezniszczalna kostka.
Tortex z którego wykonane sa kostki Dunlopa z "mojej" serii maja świetne właściwości,na dodatek nie wyslizguja sie nawet z bardzo spoconych rąk (na scenie wazna rzecz).
0.60 Brain - kostka strasznie się gnie, ale dobrze mi się gra, raczej do solówek
0.60 Planet Waves - kostka dość twarda jak na 0.60 (nie rozumiem, dlaczego ta sama grubość, a o wiele inaczej się gra. Czyżby przez tworzywo?) Jest to taki jakby zaokrąglony trójkąt równoramienny, ale jakieś 3mm dłuższy niż normalne kostki tego typu. Fajnie się gra też. Raczej do rytmu
Dunlop Tortex 0.6 używam.
Dunlop jazz III i nie ma ch**a ![]()
Ja właściwie gram 3 ![]()
Dunlop jazz III, Gibson Standard Pure XH i Dunlop LUCKY 13
I wszystkie się dobrze sprawują ![]()
Ostatnio edytowany przez Nightmare (2010-05-24 17:56:25)
Gitarzystek napisał:
0.60 Brain - kostka strasznie się gnie, ale dobrze mi się gra, raczej do solówek
0.60 Planet Waves - kostka dość twarda jak na 0.60 (nie rozumiem, dlaczego ta sama grubość, a o wiele inaczej się gra. Czyżby przez tworzywo?) Jest to taki jakby zaokrąglony trójkąt równoramienny, ale jakieś 3mm dłuższy niż normalne kostki tego typu. Fajnie się gra też. Raczej do rytmu
Dokładnie-tworzywo to bardzo wazna sprawa,dlatego miedzy innymi załozyłem tez ten post:)
a ja wam polecę Dunlopa Stubby Triangle 1,5 mm (czerwoniutka
)
Widze, że Jazz III i tortexy najbardziej popularne, pewnie z tego względu, ża po prostu są dobre.
Fajne są też koski Dunlop Big Stubby 
ja osobiście lubię 2.0mm, 1.0mm też jest fajna ale na dłuższą metę przy grze akordowej wymięka (łame się). Grubsza jest ok, ma fajnie wyprofilowane wgłębienia, przez co nie ma szans, żeby kostka się wyślizgnęła.
Ostatnio edytowany przez grzesiek2805 (2010-05-24 22:59:51)
mam 2 jedna to Dunlop 0.71 jak pamiętam bo sie starły napisy hehe a druga Fender HEAVY
Ja mam moją kostke ac/dc złapaną ze sceny i narazie się z nią nie rozstaje
Kozak Stary...
przez całą droge w autobusie sobie podawali ludzie i oglądali ją. Wygląda normalnie czrna z napisem po obu stronach ac/dc
ostro ;D heh marzenia każdego fana AC DC
Krester napisał:
przez całą droge w autobusie sobie podawali ludzie i oglądali ją. Wygląda normalnie czrna z napisem po obu stronach ac/dc
wow dziwne ze nie ukradli
A wracajac do kostek ta dunlop jazz III to 3 to jest ze 3mm taka gruba?
PawelKKK napisał:
wow dziwne ze nie ukradli
Ja na szczęście mieszkam w Niemczech i na koncerty to w Niemczech jeżdże, a tu aż tak nie kradną.
PawelKKK napisał:
A wracajac do kostek ta dunlop jazz III to 3 to jest ze 3mm taka gruba?
Nie, ta kostka ma 1 mm grubości, a Dunlop Jazz III to nazwa modelu.
ok dzieki ale mam dunlopa tortexa 1.0mm a dopiero gram od kilku dni wiec wiecie
Jazz III jest zajebista i uniwersalna, nadaje się i do łojenia we wszystkie stringi na raz jak i do kostkowania. Rozpoznaję ją bezbłędnie dotykiem w ciemności spośród stada innych kostek ![]()
Ja mam tego harleya (chyba) bo napis sie juz wyswiechtał;)kostka git, ze nie zniszczalna nie powiem bo połamałem jedna ale bardzo dobrze sie gra...a jezeli chodzi o kostki taki chropowate na opuszki to co polecacie? Raz kupiłem takie chropowate jedno kolorowe i wywaliłem...
...
jak mozna polamac kostke? Jak uzywales jej jako srubokreta to wiadomo ze sie KAZDA kostka zlamie. Hymm a co polecamy jako chropowate kostki? Nie kupuj sa lipne, szybko sie gubia ![]()
Nie rozumiem szczerze poco napisales ten post, wierz mi nie masz sie czym chwalic.
ja mam nową kostkę, bo stara (Kozik 1.0) się już ostro zużyła...