Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Tutaj piszcie pytania i uwagi do tematu Palcowanie na gitarze.
Jeżeli ktoś zna jakieś fajne przykłady ciekawych wstępów lub innego palcowania na chwytach to będę wdzięczny za ich podanie ![]()
Ja mam takie pytanie co do gry solowej. gra mi się lepiej palcami... a dokładniej kciukiem. czy jak szarpie nawet wiolinowe kciukiem to jest źle? chodzi mi szczegolnie o Europę Carlosa Santany
Jeżeli Ci się tak gra lepiej to tak graj ![]()
Bardzo możliwe, te przykłady akurat do kostkowania też bardzo pasują.
Jeżeli natomiast miałbyś szarpnąć na raz strunę E, G i e to kostką mogło by być trochę trudno więc palce warto ćwiczyć ![]()
Ja mam takie pytanie, tylko proszę, nie bijcie, jestem zielona jeszcze, gram od 2 miesięcy więc zaczynam ćwiczyć te palcowanie chwytów i tu mam problem, jak Boga kocham nie mam pojęcia jak G i emoll i amoll grać ,nie chwycić, bo to wiem xD ale od której struny szarpać i po których dalej, bo tam są podane tylko C D F i E, a nikt mi nie jest w stanie tego wytłumaczyć. Pomożecie ? :>
strune z dzwiekiem akordu, G=e6, a-moll=a5 emoll=e6 i 3 wiolinowe, imo najlepiej
MadCookie, szarpiesz wszystkie(od góry), chyba że masz zaznaczone iksem żeby np. E6 nie trącać to nie trącasz, tak jak jest w D-dur przykładowo.
mpx! ale on/ona pytał/ała o palcowanie nie o bicie:P Jest tak jak napisał beatle.
Dzięki Wam ![]()
Już rozumiem, i muszę więcej ćwiczyć... :>
Jak trzymać prawą rękę podczas palcowania na gitarze akustycznej? Dłoń trzymać w powietrzu, czy oprzeć ją o mostek? Mi łatwiej jest oprzeć o mostek (przyzwyczajenie z elektrycznej), ale nie wiem czy to dobry nawyk.
Na to chyba nie ma żelaznej reguły, różnie ludzie grają.