Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Mimo że mocno chcę nie ogarniam zbytnio metronomu nadal.. ale to mniejsze zmartwienie
Pierwsze pytanie kontrolne:
Metronom na bmp 100 i każdy klik to jedna nuta/ jeden dźwięk?
Jeśli gram ćwierćnutami między kliknięciami muszą być 4 dźwięki?
Dalej: jak to wszystko ma się do perkusji? Póki co nie gram w żadnym zespole ale jak to ma się do perkusisty dającego raz na talerz, raz na werbel itd (jakaś notka apropo budowy perkusji? Czyli co i gdzie?)
Jeśli masz wolno ustawiony metronom, to między kliknięciamy możesz zagrać cztery ćwiartki, ale każde kliknięcie też można liczyć jako każdą inną nutę. Wszystko zależy od tego jakie jest tempo piosenki i jak Ty masz ustawiony metronom.
tak na ogół to jedno kliknięcie metronomu to jedna ćwierćnuta. Jakbyś grał pomiędzy jednym kliknięciem 4 dźwięki to grasz szesnastkami.
bębniarz zawsze "taktuje" czyli uderza w rytmie piosenki w hi-hat lub w ride. To są wtedy albo ćwierćnuty, albo ósemki, albo szesnastki (choć z tym się nie spotkałem) - w zależności od metrum x/4, x/8, x/16.
budowę perkusji znajdziesz na google. nie zawsze ma się wszystko na tacy.
hippe, wcale tak nie jest, metronom nie mowi ze jedno klikniecie to taka, lub taka nuta. WSZYSTKO zalezy od tego jaki masz ustawione tempo. Możesz grać na tempie np 50 i zakladamy, ze klikniecie to cala nuta, ale gdy tempo przyścpieszymy 2 razy, czyli na 100, to wcale nie jest powiedziane, ze ty tez musisz przyspieszyc, wtedy grasz tak samo tylko co drugie kliknięcie.
co?! wszystko zależy od metrum, a nie od tempa! jak masz 4/4 to każde uderzenie metronomu to ćwierćnuta, a że 99% utworów jest w 4/4 to napisałem NA OGÓŁ.
Po drugie, właśnie, że powinieneś zagrać 2 razy szybciej, bo to metronom/perkusja wyznaczają tempo, nie gitara!
1. Tak, ale jak ustawisz tempo dajmy na te 100 to metrum dalej się nie zmienia i w ćwierćnucie masz np dwa kliknięcia!.
2. Chyba w ogole nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
Edit: zakładamy że mamy metrum 4/4 i tempo metronoma 50, a każde kliknięcie to jedna ćwierćnuta (czyli w jednym metrum wypadają nam 4 kliknięcia/nuty). Teraz zwiększamy szybkość metronoma do 100 i metrum dalej się nie zmienia, więc ćwierćnuta wypada co drugie kliknięcie, chcąc akcentować każde kliknięcie tworzymy ósemki. Tyle kropa.
Ostatnio edytowany przez grzesiek2805 (2010-06-30 21:21:06)
grzesiek2805 napisał:
1. Tak, ale jak ustawisz tempo dajmy na te 100 to metrum dalej się nie zmienia i w ćwierćnucie masz np dwa kliknięcia!.
2. Chyba w ogole nie zrozumiałeś o co mi chodziło.
Edit: zakładamy że mamy metrum 4/4 i tempo metronoma 50, a każde kliknięcie to jedna ćwierćnuta (czyli w jednym metrum wypadają nam 4 kliknięcia/nuty). Teraz zwiększamy szybkość metronoma do 100 i metrum dalej się nie zmienia, więc ćwierćnuta wypada co drugie kliknięcie, chcąc akcentować każde kliknięcie tworzymy ósemki. Tyle kropa.
Tutaj mówisz dobrze, tylko, że zupełnie co innego niż wcześniej.
Pisałem dobrze, tylko czasem trzeba dobrze pomyśleć
aa no ok, pomyliłem się i zamiast "ćwierćnuta", napisałem "cała nuta".