Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
Witam.
Mam pożyczoną (powtórnie) używaną gitarę klasyczną Hohner LC-30N (miałem przez chwilę nową Hohner HC-06, ale musiałem zwrócić, mniejsza dlaczego).
W związku z tą "starą" gitarą (która jest jeszcze w ogólnym b.dobrym stanie) mam kilka pytań:
1. Na oko gryf wygląda na prosty, ale na podstawie testu Darka - dociśnięcie jednej ze strun na pierwszym i ostatnim progu - okazuje się, że struna biegnie ok. 1,5 mm nad progami środkowymi. Czy do duża wada?
2. Zarówno w mostku jak i siodełku struny wyżłobiły rowki - czy to wada?
3. Klucze ciężko pracują - czy można je potraktować np. WD (smar w sprayu)
4. Jak oczyścić gitarę z kurzu - główkę, gryf, pudło rezonansowe (wiem, że internet jest pełen, ale chcę poznać Wasze sprawdzone sposoby)?
Pozdrawiam
2. W plastikowym mostku i siodełku struny będą wyżłabiały rowki- nie jest to przeszkoda, ale od tego mogą zacząć brzęczeć struny, wtedy do wymiany.
4. Miękka lekko zwilżona ściereczka lub papier toaletowy.
Ostatnio edytowany przez WiedźMatt (2010-04-27 18:38:42)
Dzięki za odpowiedź.
Liczyłem co prawda na większy odzew, ale zawsze.
2. Dziś kupię nowe struny i zobaczymy jak będzie po założeniu.
4. Właśnie tak zrobię (lekko zwilżona ścierka i do sucha papierem).
4. sciereczka do okularów tez spisze się nieźle:)
1. Tak ma być.
Ogólnie w sklepach z gitarami są preparaty do czyszczenia gitar więc możesz kupić.
mpx zastanawia mnie, czy warto w nie inwestować jeśli na co dzień się gra a po grze czyści struny i podstrunnicę suchą szmatką?
Oczywiście do gry przysiadając z czystymi rękoma, nie jedząc nic w trakcie i nie zatłuszczając specjalnie gitary ![]()
Ostatnio edytowany przez Shinigami (2010-05-30 22:14:53)
Shinigami napisał:
na co dzień się gra a po grze czyści struny i podstrunnicę suchą szmatką?
Oczywiście do gry przysiadając z czystymi rękoma, nie jedząc nic w trakcie i nie zatłuszczając specjalnie gitary
Ej wy naprawde tak się przykładacie do higieny grania na gitarze? ![]()
Ja tam po prostu przed graniem myję ręce (jeśli gram u siebie w domu) i raz w tygodniu przecieram struny scierką do czyszczenia monitora ;p
Ostatnio edytowany przez Myszon (2010-05-31 17:40:42)