Forum gitarowe
Nie jesteś zalogowany.
C jońska = D dorycka = E frygijska = F lidyjska = G miksolidyjska = A eolska = H lokrycka.
Jońska określa tonację durową, eolska molową. Tak jest najłatwiej.
Ogólnie nauczcie się C jońskiej, D doryckiej, G miksolidyjskiej i A eolskiej, one są "najważniejsze".
W tonacji przykładowo Dis-dur będzie
Dis jońska, F dorycka, B miksolidyjska, C eolska.
Pozdrawiam.
Aha a w przypadku piosenki w skali C-dur można użyć dowolnej skali zaczynającej się od C???
Nie. mówiłem że jońska określa durową a eolska molową.
w przypadku C-dur używasz C jońskiej, D doryckiej, E frygijskiej, F lidyjskiej, G miksolidyjskiej, A eolskiej, H lokryckiej. A tak w ogóle to ćwiczcie na pentatonikach i używajcie blue note'ów.
Ostatnio edytowany przez beatle (2010-01-14 19:36:21)
beatle napisał:
C jońska = D dorycka = E frygijska = F lidyjska = G miksolidyjska = A eolska = H lokrycka.
czyli oznacza to że te skale różnią się nazwami a dźwięki są te same. zgadza sie ???
skomplikowane to xD
Ostatnio edytowany przez stysiu15 (2010-01-14 20:51:56)
powiedz mi co tutaj jest dla ciebie skomplikowane, to sprobuje ci wytlumaczyc.
Tak, roznia sie nazwami, ale dzwieki sa takie same wtedy i TYLKO wtedy gdy C jońska, d dorycka i tak dalej.
dla przykladu Cis jońska = Dis dorycka = F lidyjska i tak dalej. Podnosisz o pół tonu.
Ostatnio edytowany przez beatle (2010-01-14 22:07:53)
Hehehe wielkie dzięki i znowu jestem w wiedzę bogatszy;)) poznalem skale i tonacje dzieki tej stronce.. teraz oczywiscie stosuje to w praktyce
Hmm.... chodiz tu o to, że te skale które podał beatle są złożone z tych samych dźwięków, tylko zaczynają się od kolejnych dźwięków gamy c-dur.
Chodzi o to że np. D dorycka ma te same dźwięki co C jońska, ale...
C jońska: c d e f g a h c
D dorycka: d e f g a h c d
aha no wkońcu TO rozumiem.
A takie pytanko po co nazwy dorycka, jońska to tylko sprawę utrudnia
A pentatonika od skali różni sie ilością dźwięków tak ??
C jońska i D dorycka to może te same dźwięki ale różnie się ich rozmieszczeniem na gryfie ;]
nie powinno tak raczej być jeżeli te same dźwięki to i skale identyczne chyba że w gre wchodzą jakieś oktawy ale nie wiem nie znam sie ![]()
Jeżeli dźwięki są te same to na gryfie muszą być w tych samych miejscach, ale ponieważ te skale zaczynają się od innego dźwięku to mogą być grane w różnych pozycjach (rozumianych jako umiejscowienie lewej ręki) na gryfie i to pewnie o to chodziło.
no możlliwe ![]()
stysiu15 napisał:
aha no wkońcu TO rozumiem.
A takie pytanko po co nazwy dorycka, jońska to tylko sprawę utrudnia
A pentatonika od skali różni sie ilością dźwięków tak ??
Po to, że C jońska to nie C dorycka i nie to samo co C frygijska!!!
TO RÓŻNE SKALE. Łączy ich tylko "root note" czyli dźwięk bazowy, C.
Pentatonika to też skala. Skala pentatoniczna.
Ostatnio edytowany przez beatle (2010-01-15 23:14:01)
ja piernicze ![]()
mam pytanie: po jakich skalach BB King się porusza, nie wie ktoś?
WiedźMatt napisał:
C jońska: c d e f g a h c
D dorycka: d e f g a h c d
czytałam sobie ten wątek wzdłuż postów. ![]()
czyli mam rozumieć, że jeżeli będę chciała użyć pentatoniki a-moll, utwór do którego będę grała, musi być w tonacji a-moll? I dźwięki, które są zawarte w tej skali mogę grać jak chcę, czyli bez kolejności.
co do cytatu, czyli E frygijska będzie f g a h c d e ? ![]()
Lone. napisał:
czyli mam rozumieć, że jeżeli będę chciała użyć pentatoniki a-moll, utwór do którego będę grała, musi być w tonacji a-moll? I dźwięki, które są zawarte w tej skali mogę grać jak chcę, czyli bez kolejności.
Tak.
witam nie wiedziałęm gdzie wstawić to pytanie więc wstawie je tutaj.
a więc chodzi mi o to że np jeżeli chodzi o pentatoniki to często są wykorzystywane takie jak np e-moll i np a-moll a np takie dis-mol czy cis-mol to raczej rzadko sa wykorzystywane.i właśnei moje pytanie .dlaczego częściej są wykorzystywane tamte pentatoniki i jeszce prosiłbym o takie coś że np do jakiego rodzaju muzyki pasuje jaka pentatonika że np do bluesowej pasuje podobno a-moll a jakie np do rockowej jakie do metalowej.
To jaka skala pasuje, zależy od tonacji podkładu.
aha w więc w takiem razie dlaczego częsciej jest wykorzystywana np tonacja c-dur albo g-dur a mol e mol lepiej pasuj dzwieki do siebie czy co? sory ale ja nie moge tego rozkminić jakoś;p
bo najczęściej w takich tonacjach znajdziesz backing tracki ![]()
Pentatonika to pasuje raczej do każdego typu muzyki. Skala bluesowa w sumie też.
A dlaczego dana tonacja?
To można by się zastanawiać. To co jest napisane niżej to tylko moje domysły
:
Jako że dźwięki idą po kolei A-B-C-D-E-F-G to uznajmy tonację A-moll a za podstawową. W rozdziale 'Krótka historia półtonów' jest tam coś napisane na ten temat. No więc równie dobrze mogła by być podstawową skalą skala E-moll i wtedy dźwięk E nazywał by się A bo był by pierwszy (tak, tak, ALFABET!).
Więc jeżeli była ona podstawowa to w takiej też pisano pierwsze utwory. Można jeszcze dodać, że gitara barokowa miała 5 strun. Najgrubszą była A (czyli tak jak nasze dzisiejsze gitary tylko, że bez najgrubszej E). Chociaż czy coś faktycznie jest z tym związane to nie wiem.
No i przede wszystkim: tonacji A-moll/C-dur odpowiadają białe klawisze na fortepianie więc łatwiej jest komponować tym wszystkim 'artystom', czyż nie?
Nie mam pojęcia dlaczego zwykłą gitarę zaczęto stroić E-A-D-G-B-E, ale już późniejsze nałogowe używanie E-molla można łatwo wytłumaczyć. Puste struny odpowiadają dźwiękom tej tonacji. No i niby A-moll też, z tym że jak zagramy puste struny to jest to akord E-cośtam a nie A-cośtam. Więc E-molla używała ta masa bluesowych zespołów, Funkadeliców, Hendrixów i innych Sabbathów.
Popularny w tej muzyce był też G-moll, na którego wyjaśnienia sensownego nie mam to powiem, że fajnie brzmi.
Więc jak już pan Iommi zaczął używać tonacji E-moll i G-moll w ślad poszły inne zespoły metalowe (tak, wiem, Sabbath to Hard-rock i sami się tak klasyfikują), inspirujące się nimi.
Dlatego takich tonacji się w metalu używa, albo przynajmniej w takich pozycjach w jakich są w standardowym stroju, ale gitary są nastrojone niżej.
----------------------------------------------------------------------------------
A D#-moll czyli Eb-moll jest dosyć często używana tzn. w pozycji zwykłego E-molla ale z gitarą nastrojoną pół tonu w dół.
----------------------------------------------------------------------------------
Do czego dane tonacje pasują?
Moim zdaniem to bez znaczenia. O wiele ciekawiej nagrać piosenkę rockową w jakimś G#-mollu niż po raz n-ty jechać w tonacji E-moll.
Ostatnio edytowany przez Bluskaj (2011-02-20 12:59:18)
dziękuje bardzo bardzo teraz już teorie rozumiem i zaczne "komponować"![]()
Najłatwiej w E-mollu
.
Mam take małe może głupie pytanie czy pentatonika w danej tonacji jest dobra do piosenki w tej tonacji (chcę się tylko upewnic), np. jeśli piosenka jest w skali a-moll to pentatonika a-moll jest dobra?
A jeśli G-dur to pentatonika G-dur, lub e-moll ??